Waarvoor gebruiken we room?

Room is een zuivelproduct dat bestaat uit melkvet en kleine hoeveelheden van andere koemelkbestanddelen. Het is een soort melk die af wordt geroomd en het product wat dan overblijft gebruiken we vaak bij toetjes en bij het maken van taarten. Het melkvet bestaat ongeveer voor 60% uit verzadigde vetten. Room zou volgens de Nederlandse Warenwet moeten bestaan uit koemelk. Het vetgehalte van de room zou tenminste 10% moeten bedragen. Er zijn verschillende soorten, er zijn er bijvoorbeeld op melkbasis, zoals slagroom (van koemelk met minimaal 30% vet), halfroom (verlaagd vetgehalte), spuitroom (room uit de spuitbus), koffieroom (ook wel koffiemelk genoemd), banketbakkersroom (goedkoop mengsel van room en andere ingrediënten wat eenvoudig te verwerken is in het gebak, een voorbeeld hiervan is de tompoes). Bij de crème fraîche gaat het over een Franse zure soort. Deze bestaat uit 35% vet en is geschikt voor warme bereidingen, mede door het hoge vetpercentage.



Mogelijkheden met room

Er bestaan ook soorten room zonder melk, dan kunt u denken aan kokosroom, maar ook aan sojaroom. Deze laatste soort wordt gemaakt uit diverse vetten, sojavet. Er is ook kunstroom, deze is gemaakt op basis van plantaardige olie. Het is een volwaardig alternatief voor de room en het bevat meer onverzadigde vetten. Het vetgehalte is bij de verschillende soorten anders. Bij de dubbele variant gaat het over een vetgehalte van 45%, bij de volle variant 35%, bij de koffieroom 15% en bij de gewone room 20% aan vetgehalte. Als u zelf een gerecht klaar wilt maken dan kunt u dit product ook gebruiken. Let u altijd wel goed op welke soort u koopt want het vetgehalte kan sterk variëren. Zeker wanneer u op dieet bent is het belangrijk dat u kijkt welke soort u gaat kopen. Sommige varianten bevatten namelijk erg veel vet.