Een andere naam voor consumptie ijs is gewoon ijs, zo noemen we het in het dagelijks leven. Dit is een gerecht of een lekkernij dat we bevroren eten, als nagerecht, traktatie of gewoon als tussendoortje. Volgens de Belgische wetgeving kan er een onderscheid worden gemaakt in vier soorten ijs, namelijk roomijs, melkijs, waterijs en slagroomijs. Als we het over roomijs hebben dan gaat het over een substantie die door bevriezing een vaste substantie wordt, deze bestaat voornamelijk uit room, melk en suiker. Bij melkijs gaat het over roomijs, alleen is dan het melkvetgehalte lager, namelijk 2,5%. Het wordt vaak ook ingedeeld bij de categorie roomijs. Bij waterijs gaat het over een massa die door bevriezing een vaste of een pasta-achtige substantie wordt. Het bestaat vaak uit vetvrije melk, droge stof, melkvet, suiker en uit drinkwater. Bij slagroomijs gaat het vaak over roomijs, daar lijkt het erg op. Alleen is het vetgehalte hoger. Er is namelijk slagroom aan toegevoegd en geen minder vethoudende room.
De smaak van consumptie-ijs
De echte ijsliefhebbers zullen de verschillende soorten consumptie-ijs wel kennen. Sommige mensen letten op hun gewicht en zullen liever waterijs eten dan slagroomijs. Het is goed dat als u op dieet gaat dat u hier op gaat letten, maar af en toe een ijsje kan geen kwaad. Maar welk ijsje gaat u dan kiezen? Er zijn zoveel verschillende merken en soorten. Het beste kunt u kijken wat u lekker vindt qua smaak, als u namelijk van zoet houdt dan kunt u altijd een ijsje pakken met vruchten waardoor het zoeter smaakt. Maar u kunt ook een variant nemen welke meer water bevat en een klein beetje smaakt heeft. Het ligt er echt aan wat u lekker vindt, zoekt u daarom maar eens een lekker ijsje voor uzelf uit en geniet er van!