Melk is gezond

Melk wordt al gedronken vanaf de geboorte. Het eerste wat een baby vaak krijgt als hij of zij geboren is, is melk. Dit is een vloeistof, die wordt geproduceerd door vrouwelijke zoogdieren die een nakomeling hebben gebaard. Het wordt dan gebruikt als drinken voor de nakomeling. Melk kunnen we in pakken, flessen en flacons in diverse hoeveelheden (o.a. liter, halve liter) kopen en dagelijks drinken, bijvoorbeeld bij het ontbijt. Dit wordt ook door veel mensen gedaan. Melk bestaat uit eiwitten, vetten, lactose en zouten. Als het over melk gaat voor de voedingsindustrie dan gaat het over koemelk die wordt gebruikt. Een liter van deze melk weegt ongeveer 1030 gram. Misschien bent u wel benieuwd waar het woord melk vandaan komt. Dit woord komt uit het Middelnederlands. Het is al een heel oud woord.


Melk tijdens iedere levensfase

In melk vinden we melkvet. Als het over rauwe melk (onbewerkte melk) gaat, dan is het percentage melkvet ongeveer 3,5%. Het vetgehalte kunt u verlagen door de melk af te romen. Melk willen we altijd langere tijd kunnen bewaren. Daarom moet de rauwe melk een aantal bewerkingen ondergaan, in de zuivelfabriek. Veel bacteriën moeten gedood worden, zodat wij de melk langer kunnen bewaren. Als u de melk kookt, dan heeft dit echt een heel andere smaak. Er moet dus een middenweg gezocht worden tussen de houdbaarheid en de smaak van de melk. Als het over sterilisatie gaat dan moet u de vloeistof verhitten tot 120 graden, maar bij pasteurisatie wordt deze verhit tot 72 graden. U kunt melk echter ook koken of laten wellen. Gedurende iedere levensfase drinken we vaak melk. Dit kan zijn geitenmelk, koemelk, karnemelk. Deze laatste vinden veel mensen ook erg lekker ook al is het een totaal andere smaak dan gewone melk. We krijgen ook melk binnen wanneer deze aan bepaalde producten is toegevoegd. Mensen met een koemelkallergie willen misschien ook graag melk nuttigen en bekijken dan de andere soorten melk.