Kaas is een product dat voor een groot deel is gemaakt van melk. Als kaas wordt geproduceerd dan worden de vaste stoffen in de melk gescheiden van het vocht. Aan kaas worden dan stoffen toegevoegd voor de bereiding, namelijk stremsel, zuursel en zout. In kaas vinden we ook dierlijk vet en eiwit. Er is ook veel calcium in te vinden en vitamines A, B en D. Er is 60+ roomkaas en deze bestaat voor 40% uit water, voor 60% uit droge stof en voor 36% uit vet. De 45+ minder vette variant bestaat voor 43% uit water, voor 57% uit droge stof en voor 26% uit vet. Er zijn erg veel kaassoorten op de markt met ieder hun eigen percentages, ook kaas die veel minder vet bevat voor een speciaal dieet. Boerenkaas is een variant die rechtstreeks van de kaasboerderij afkomstig is. Deze kazen hebben een heel speciale smaak. De graskaas is een erg jonge kaassoort, en gemaakt van melk die de koeien geven als ze in het voorjaar weer voor het eerst naar buiten gaan.


 Mogelijkheden met kaas

We kennen verschillende soorten kaas. Deze soorten kaas hebben allemaal hun eigen rijpingstijd. De jonge variant heeft een rijpingstijd van vier weken, jong belegen kaas heeft een rijpingstijd van acht tot tien weken. Bij belegen kaas duurt het zestien tot achttien weken als het over de rijpingstijd gaat en we spreken van extra belegen als de rijpingstijd zeven tot acht maanden duurt. Oude kaas heeft een rijpingstijd van tien tot twaalf maanden en de overjarige kaas een rijpingstijd van twaalf maanden of meer. Bij de rijping ontstaan er gaten in de kaas. Nederlandse kaas heeft niet veel gaten. Bent u ook zo dol op kaas? Probeer verschillende soorten kaas en kom erachter welke kaas favoriet is. Er is natuurlijk een verschil wanneer u de kaas gebruikt: op de boterham of bij een glas wijn. In binnen- en buitenland zijn vaak veel unieke soorten te proeven. Stap een keer van uw oude gewoonte af en proef een stukje kaas dat u (nog) niet kent.