Wei of melkwei

Een andere naam voor wei is melkwei. Het gaat hierbij over de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat. Het ontstaat na het stremmen van de melk (na de toevoeging van stremsel). Als de wei is afgetapt blijven de vaste bestanddelen over. Hierbij heeft de vloeistof een geelgroene kleur en deze smaakt een beetje licht zuur. Vele mensen kennen de naam wel, maar hebben geen idee waar het voor wordt gebruikt. Het is veelal terug te vinden in de grondstof van frisdrank. In Rivella wordt het bijvoorbeeld volop gebruikt. Maar het kan ook in voeding gebruikt worden en dan met name als smaakmaker in de lightproducten. Het wordt ook vaak als bestanddeel van de babyvoeding ingezet. Binnen de farmaceutische industrie kan het ook in worden gezet als bestanddeel in inhalers bijvoorbeeld. Maar in het buitenland, zoals in Scandinavië maken ze er bijvoorbeeld kaas van.



Samenstelling wei

Wanneer het over wei gaat, dan kan er gezegd worden dat het veel stoffen uit de melk bevat. Het zijn dan vaak de vitaminen, met name uit de B-groep, maar ook wei-eiwit, mineralen en melksuiker. Er zit bijna geen vet in. Maar de exacte samenstelling is afhankelijk van de herkomst van de melk. Veel mensen willen voeding met biologische waarden. Wei heeft een hoge biologische waarde, namelijk een waarde van 104. De waarde kan zelfs toenemen naar 150 tot 160, op het moment dat de wei verder geconcentreerd wordt. Dit komt omdat de eiwitten rijk zijn aan vertakte aminozuren. Als u hier meer over wilt weten, dan kan er altijd meer informatie over op worden gezocht. Maar het wordt in ieder geval op verschillende manieren gebruikt. Er wordt regelmatig kaas van gemaakt, dat is met name in het buitenland zo.