Een andere naam voor karnemelk is botermelk, het is vetarm, zuur en het kan gedronken worden als een zuivelproduct. Het wordt gemaakt door het karnen van de room. De room komt dan in een speciale container terecht en daar wordt het met kracht geroerd. Dan klontert het melkvet samen. Dit komt omdat de vetmembraantjes dan breken. Dan wordt de boter weer uit de container gehaald. De zure vloeistof die dan over is, die drinken we dan als karnemelk. Maar tegenwoordig wordt het anders aangepakt, de karnemelk wordt namelijk gemaakt in de zuivelfabrieken. Bij de magere melk worden dan melkzuurbacteriën toegevoegd. Als u eens melk wilt drinken die op de ouderwetse manier klaar wordt gemaakt, dan moet u de biologisch dynamische karnemelk maar eens proberen. Deze variant is verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkels.


Waarom drinken we karnemelk?

De reden dat sommigen karnemelk drinken is omdat zij een koemelkallergie hebben. Zij reageren dan beter op deze melk, maar het is wel een soort melk die je vaak moet leren drinken. Het is een heel apart smaakje, maar dat wil niet zeggen dat het niet lekker is. Sommige mensen moeten er even aan wennen en na twee glazen vinden ze het erg lekker en drinken ze het zo op. Maar u kunt er ook een smaakje aan toevoegen bijvoorbeeld siroop. Hierdoor krijgt de melk wat meer smaak en kunt u het ook beter drinken. Als u voldoende zuivel binnen wilt krijgen en u krijgt van gewone melk misschien slijm of u gaat er van hoesten, dan kan deze melksoort uitkomst bieden. U kunt het altijd eens proberen en een smaakje er aan toevoegen en dan merkt u vanzelf of dat u het lekker vindt.