Een andere naam voor koffiemelk is geëvaporeerde melk. Het is ingedikte melk en deze is bedoeld voor het gebruik in de koffie. In de praktijk is het zo dat de koffiemelk wordt ingedikt, en ook wordt gehomogeniseerd en wordt gesteriliseerd. Er wordt geen suiker aan toegevoegd. Er wordt ook hete melk aan de koffie toegevoegd, dan wordt de koffie sterker gezet, zodat de verdunning gecompenseerd kan worden. Als er gekozen wordt voor koude melk in de koffie, dan koelt de koffie vaak te snel af. De melk die gebruikt gaat worden als koffiemelk wordt in de zuivelfabriek geëvaporeerd. Het water wordt aan de melk onttrokken, dan wordt de melk ingedikt tot koffiemelk. Als er dan weer dezelfde hoeveelheid water bij wordt gedaan, dan krijgt u volle of halfvolle melk. We zien bij deze melk dan vaak ook een dikkere structuur den de gewone halfvolle of volle melk. Ook het vetpercentage is hoger. Er bestaat ook halfvolle of magere koffiemelk en dan is het vetgehalte wel verminderd.


Mogelijkheden met koffiemelk

Sommige mensen lusten de koffie niet zonder koffiemelk. Maar als u elders koffie gaat drinken dan is het maar afwachten welke melk u krijgt. Sommige mensen hebben geen koffiemelk in huis en zullen u de gewone melk aanbieden, dan is de koffie echter sneller koud. Maar ook bij de koffiemelk zijn er verschillende merken en soorten en dit proeft u, zeker als u een bepaalde soort gewend bent. De koffie zal ook een andere smaak krijgen wanneer u de melk gebruikt. Dat geldt overigens ook wanneer u er zoetjes of suiker in doet. Let u daarom goed op welke soort u gebruikt, zeker wanneer u veel koffie drinkt. Teveel vet is niet goed dus misschien kunt u kijken naar de magere variant en ook deze leert u vanzelf kennen en dan gaat u hem ook lekker vinden.